Loading...

 

Verifică starea mașinii

Există sute de probleme care pot conduce la expunerea la vibrații excesive a unui utilaj dinamic rotativ (motoare electrice, pompe, reductor, etc.). Pentru identificarea vibrațiilor se impune efectuarea unei măsurători pentru stabilirea calificativului de funcționare în funcție de standardul aplicabil acestuia.

După efectuarea măsurătorii de vibrații se furnizează un raport pentru client care recomandă următorii pași necesari și stabilește calificatul de funcționare.

Pentru măsurarea vibrațiilor se utilizează un vibrometru, iar pentru diagnosticarea stării de funcționare și identificare a defecțiunii care produce vibrații (dezechilibrudezaliniere, rulmenți defecți, etc.) se efectuează o analiză de vibrații.

Verificarea periodică a vibrațiilor poate anticipa defecte pentru evitarea opririi utilajelor, programarea pentru intervenții de reparații, evitarea defecțiunii altor componente.

Măsurători de Vibrații Globale

Verificarea stării de funcționare a mașinii, indiferent că vorbim de motoare electrice sau utilajul angrenat, acestea sunt predispuse la vibrații datorate diferitelor tipuri de probleme. Fiecare utilaj dinamic rotativ din domenii precum: producție, chimic, energetic, alimentar, petrolier, minier, etc. are un anumit nivel de vibrație care trebuie monitorizat pentru siguranța în exploatare și a operatorilor.


Femaris efectuează servicii de măsurători de vibrații globale la diferite utilaje dinamice rotative (motoare electrice, pompe, reductor, etc.) pentru stabilirea calificativului de funcționare. Analize mai complexe pentru determinarea tipului de defect se pot efectua prin analiza de vibrații.


Mașinile mai importante pot fi monitorizate online 24/7 cu senzori montați permanent împreuna cu alți parametri tehnici (temperatură, presiune, turație, etc.). Acest sistem oferă răspuns în timp real a comportamentului mașinii, poate efectua diagnoza de vibrații folosind spectre FFT și poate trimite comenzi de oprire de urgență sau alarme în cazul depășirii limitelor de vibrații stabilite.

Despre vibrații

Operația de anulare a efectului forței centrifuge se numește echilibrare. Pentru eliminarea acestui defect se utilizează mașini de echilibrarea dinamică a rotoarelor. Un regim de vibrații ridicat, datorat dezechilibrului, duce la degradarea ungerii și creșterii forțelor în lagăre, respectiv la o uzură prematură a acestora și chiar la deteriorarea fundațiilor de beton.

Echilibrări dinamice.statice.

Femaris oferă servicii de echilibrare dinamică sau statică la diferite utilaje rotative cum ar fi: pompe, motoare electrice, motoare CNC, rotoare, reductoare, etc.


Echilibrarea poate fi efectuată la fața locului, în cazul pieselor mari, greu de demontat sau se pot trimite pentru echilibrare la sediul Femaris, pe standul propriu.

 • Structura neomogenă a materialului
 • Așezarea asimetrică a maselor în raport cu axele lor de rotație din cauza construcției pieselor sau a defectelor de montaj
 • Diferența de greutate a organelor componente ale rotorului, care ar trebui sa fie uniform repartizată pe circumferința acestuia (exemplu, polii si bobinele rotoarelor motoarelor electrice)
 • Formarea de jocuri mari în lagăre din cauza uzurii excesive
 • Diferite impurități care nu s-au îndepărtat la montaj (așchii, praf, etc.)

În practică, s-a constatat că cele mai mici mase excentrice creează forțe centrifuge foarte mari. Din acest motiv, apare necesară o operație care să înlăture sau să compenseze masele excentrice.

 

Alinieri laser arbori.cuplaje.

Femaris oferă servicii profesionale de aliniere laser pentru diferite mașini dinamice rotative, precum:

 • motor – pompă
 • motor – reductor
 • motor – ventilator
 • altele

Cea mai mare contribuție pentru îmbunătățirea costurilor de operare a mașinilor rotative este alinierea lor corectă. Arbori aliniați incorect sunt de vină pentru majoritatea problemelor mașinilor: Testele au dovedit că la 50% din mașinile care se defectează problema este alinierea incorectă.


Femaris oferă servicii de alinieri cuplaje sau alinieri arbori pentru diferite ansamble de masini, chiar și alinieri a arborilor bicardanici (fără demontarea lor).


În urma unei diagnoze de vibrații se poate stabili tipul de defect al mașinii, dezechilibru sau jocuri în rulmenți, în cazul unei dezalinieri se efectuează procedura de aliniere laser cuplaj.

 • Numărul opririlor accidentale.
 • Uzura cuplajelor.
 • Starea de indisponibilitate a mașinilor, deci o creștere a producției.
 • Consumul de energie cu impact asupra scăderii cheltuielilor energetice.
 • Forțele din lagăre și tensiunile din componentele mașinii având ca rezultat creșterea duratei de viață.
 • Amplitudinile vibrațiilor mașinii, având ca rezultat creșterea duratei de viață a acesteia.

Ce înseamnă dezalinierea ?
Dezalinierea reprezintă abaterea de la coaxialitate a doi sau mai mulți arbori ale uneia sau mai multor maşini rotative, care sunt montate între ele cu ajutorul cuplajelor rigide sau elastice (axele de rotaţie a maşinilor nu sunt pe aceeaşi linie).


Alinierea este importantă ?
Dezaxarea arborilor mașinii conduce la uzura cuplajelor mecanice, deteriorarea prematură a lagărelor de alunecare sau a rulmenților, oboseala arborilor, creșterea consumului de energie, supraîncălziri interne, distrugerea unor componente statice sau dinamice ale mașinilor etc. şi, implicit, avarierea masinilor dacă acest defect de dezaliniere nu este urmărit in timp.

 

 Termografie

Măsurători termografice pentru diagnosticarea tablourilor electrice și depistarea defectelor. Analiza izolației termice la cladiri.

Sonometrie

Măsurători de zgomot utilizând sonometre de Clasa 1, conform standardelor impuse de UE. Dozimetrie pentru stabilirea dozei de zgomot percepută de personal.

Prepared for the future.

Contactați-ne!